satu catatan - ta'adud jemaah part 2

Al-Quran kitab sebagai petunjuk yang sempurna lagi universal. Terkandung di dalamnya prinsip-prinsip akidah, asal-asal peraturan bermasyarakat, garis-garis besar syariat, prinsip-prinsip perintah dan larangan. Persoalanya apakah umat ini mengamal dan melaksanakan setiap juzu’ yang dinukilkan di dalamnya?

Secara zahiriah umat Islam telah mengamalkan semua tuntutan kitab Al-Quran. Namun setelah dikaji dan diteliti rupa-rupanya banyak lagi perinsip-prinsip perintah dan larangan masih belum selesai. Firman Allah yang bermaksud: (Al-Imran: 105)

“Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah bercerai-berai dan berselisih faham (dalam agama mereka) sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata ( yang dibawa oleh Nabi-Nabi Allah). Dan mereka yang bersifat demikian, akan beroleh azab seksa yang besar”

Ini adalah satu larangan Allah s.w.t. menegah hamba-hambanya yang muslimin dari menyerupai kelakuan orang-orang yang berpecah-belah dan berselisih faham dalam urusan agama dari kaum ahli kitab iaitu Yahudi dan Nasrani mereka itu akan mendapat seksa sengsara azab yang amat besar.

Gambarkan bertapa sukarnya azab sengsara Allah s.w.t. yang dia sendiri telah mengsifatkan sebagai azab sengsara yang amat besar itu. renungkan dan carilah jalan yang boleh menyelamatkan kita daripada azab sengsara itu. Moga Allah s.w.t. memberi rahmatkepada kita semua, iaitu tiada lain kecuali dengan berpegang teguh kepada Al-Quran dan Hadith Rasulullah s.a.w. Menjauhkan diri dari perkara-perkara yang menyesatkan dan perbuatan bid’ah. Memelihara diri dari pendapat-pendapat yang bakal membawa kepada perpecahan umat dan di antara kaum Muslimin.

Sebelum anda dihanyut arus prasangka, biarlah saya hulurkan beberapa point untuk anda berpaut dari terus dibawa arus deras. Di Mesir, Jemaah induk yang pertama adalah Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) ditubuhkan pada tahun 1930. Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) sebuah jemaah yang menjaga kebajikan anak-anak Melayu di Mesir, perjuangannya mendasari Al-Quran dan As-Sunnah. Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) berusaha sedaya upaya mendalami dan melaksanakan segala bentuk kesyumulan Islam sesuai dengan kehendak syarak. Realiti ta’adud jemaah di Mesir, di sini terdapat hampir lebih 70 buah jemaah atau persatuan anak Melayu saling tidak bersatu, mementingkan pendapat dan hala tuju masing-masing. Tidak boleh bersatu dibawah satu naungan (PMRAM). Hanya beberapa buah Badan Kebajikan Anak-anak Negeri (BKAN) dan Dewan Perwakilan Mahasiswa (DPM) sahaja yang bernaung di bawah (PMRAM). Jadi dengan point-point di atas, tiada lagi alasan untuk jemaah baru seperti JIM, ABIM, ISMA, NADI UMNO dan Agen-Agen tertentu wujud dan bertapak di bumi Mesir ini. Ada yang beralasan mad’u kita ramai, sudah pastu memerlukan banyak jemaah. Ya benar, perlu kepada jemaah yang banyak. Persoalannya kenapa tidak boleh bersatu bersatu dibawah satu naungan iaitu PMRAM?

Ta’adud jemaah yang bersifat saling bertentangan dan tidak bersatu di bawah satu payung adalah satu kemungkaran. Kerana Allah s.w.t. melarang dan menegah berlakunya perpecahan. Tidak dapat tidak setiap orang Islam wajib memeranginya. Lidah ma’sum Rasulullah s.a.w. telah bersabda bermaksud:

Barang siapa yang melihat kemungkaran (jahat) di antara kamu, maka hendaklah ia mengubah dengan tangannya, jika tidak berkuasa maka dengan lidahnya, jika tidak berkuasa, maka dengan hatinya. Dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman.

Artikel ini bukan untuk menghujum mana-mana jemaah baik dari JIM, ABIM, ISMA, NADI UMNO dan Agen-Agen tertentu. Artikel ini merupakan kewajipan setiap muslim memperbetulkan kesilapan dan mengubah perkara-perkara jahat dan mungkar sebagaimana sabda Nabi s.a.w di atas. Ia merupakan kewajipan dan satu tuntutan agar umat Islam mesti bersatu padu.

Tidak memahami maksud kata-kata sahabat Rasulullah s.a.w menyebabkan jemaah-jemaah pemecah belah ini selesa dengan keadaan mereka sekarang. Mereka mengambil takrifan sahabat bagi mempertahankan hujah boleh untuk berpecah belah tanpa ada jemaah yang satu:

Abdullah bin Mas’ud: Jemaah ialah apa yang menepati kebenaran walaupun anda berseorangan diri

Telah diketahui umum, takrifan ini ditujukan kepada umat akhir zaman. Di akhir zaman nanti umat Islam akan berpecah dengan sangat teruk sehingga tiada boleh berjemaah lagi. takrifan tidak sesuai pada zaman sekarang kerana kita masih ramai dan masih boleh berjemaah. Jika kita bersatu di bawah satu naungan kita dapat mengumpulkan satu kekuatan. Kemudian dengan kekuatan itu Islam dapat ditegak dan dibangunkan tanpa ada halangan dan ancaman. Tidakkah anda takuti menjadi penyebab kepada lambatnya kemenangan di pihak Islam? Relakah anda melihat orang-orang kafir bergembira dengan umat Islam yang sentiasa berselisih sesama sendiri?

Jemaah-jemaah ini tidak memahami makna “perpecahan” itu sendiri. Makna perpecahan kalau ditanya budak sekolah rendah pun tahu. Tapi inilah yang berlaku belajar di peringkat universiti pun masih kabur maksud perpecahan. Pada pandangan mereka orang yang berhujah mempertahankan perpecahan dan mempertahankan jemaah yang asal adalah pemecah belah kesatuan. Pertimbangan akal mereka sudah senget sebelah. Mereka tidak sedar bahawa berpecah dengan jemaah induk atau asal itu bermula segala-galanya punca perpecahan yang melahirkan benih-benih perpecahan yang berpanjangan.

Saya seringkali berbahas dalam masalah ini dengan mereka-mereka yang begitu tegar dengan pemikiran sempit mereka. Mereka mempersoalkan kenapa jemaah yang sudah lama matang (PMRAM) takut dan rasa tergugat dengan jemaah yang baru? Saya tegaskan bukan masalah tergugat dan takut. PMRAM tidak pernah tergugat dan takut dengan wujudnya pelbagai jemaah. Tetapi PMRAM menentang perpecahan. Ini masalah perpecahan bukan masalah gugat tak gugat. Perpecahan adalah satu kemungkaran!!! Wajib setiap orang memeranginya.

Lidah ma’sum baginda ada besabda:
“berjemaah itu satu rahmat dan berpecah itu satu azab”?

Lidah ma’sum baginda ada besabda lagi:
“Kalau ada dua khalifah yg dibai’ahkan, maka bunuhlah salah satu daripadanya”….

Apabila dipatahkan hujah mereka maka berbunyilah suara-suara yang tidak ilmiah “anda berjuanglah dengan dalil anda, kami berjuang dengan dalil kami” beginikah cara golongan intelek berdepan dengan kebenaran? Sepatutnya menerima dan berubah kearah yang lebih baik dan matang. Dasar perjuangan anda yang tertutup ini saya yakin kebenaran tidak akan datang menemui anda kerana anda menolak kebenaran. Saya berhak katakan “Hujah anda Vs Hujah Islam”.

Saya tidak akan berhenti menulis berkenaan masalah Ta’adud Jemaah ini selagi mana ada di sana kecelaruan dari sudut pemahaman. Part demi part akan muncul kerana kita semua telah mengaku redha bahawa Allah s.wt sebagai Tuhan, redha Islam sebagai agama, redha Muhammad s.a.w. sebagai Nabi dan Rasul. Kita juga mempercayai Al-quran sebagai pegangan, mempercayai Ka’bah sebagai kiblat, mempercayai orang mukmin sebagai saudara seagama, mempercayai Qadha’ dan Qadar, baik dan buruknya. Mempercayai hari kiamat akan tiba, mempercayai agama yang dibawa Nabi Muhammad s.a.w dari Tuhan. Di atas semua ini insyaAllah kita akan dibangkitkan bersama-sama golongan orang yang terselamat. Dengan kurniaMU wahai Tuhan, aku memohon, Ya Rabbal-a’lamin..

0 comments:

Post a Comment